Tangainete liigitus lähtuvalt teraviljast * Elektriline riisikeetja ja selle võimalused muude toiduainete kuumtöötlemiseks * Sushiriisi keetmine
Tangainete tutvustus
http://happyherbivore.com/2013/08/15-grains-how-to-cook-ratios-types-of-grains/
Tangainete keetmise tabelid
Tangainete keetmise tabelid
http://www.eatingwell.com/blogs/healthy_cooking_blog/5_couscous_cooking_mistakes_to_avoid
Kuskussi keetmine
Kuskussi keetmine
http://happyherbivore.com/2013/08/15-grains-how-to-cook-ratios-types-of-grains/
Tangainete keetmise tabelid
Tangainete keetmise tabelid
http://www.thekitchn.com/how-to-cook-perfect-millet-every-time-cooking-lessons-from-the-kitchn-185974
Hirsi keetmine
Hirsi keetmine
http://maaleht.delfi.ee/news/tarbija/retseptid/kruubi-ja-tangusuppe.d?id=63773446
Kruubi- ja tangusupid
Kruubi- ja tangusupid
Haapsalu Kutsehariduskeskuse õppematerjal teraviljade kohta
Tangained teraviljaliikide
kaupa
Nisu
Nisukruubid: kooritud või lihvitud
viljaterad. Vajavad enne keetmist 12 tundi leotamist.
Nisutangud: saadakse kooritud või
lihvitud viljateradest purustamise teel vastavalt purustamise astmele
eristatakse jämetangu ja peentangu.Leotamine kiirendab
valmimist.
Bulgur: kooritud nisutera
töödeldakse tuhandete aastate vanuse Lähis-Idast pärit meetodi järgi. Poolpehmeks
aurutatud terad kuivatatakse ning purustatakse. Tulemuseks on kergelt
läbipaitsev pähklimaitseline ja kiiresti valmiv tang. Bulgurit keedetakse (30
min) või leotatakse kuumas vees (1 tund). Tuntuim bulguriga rahvusroog on
Liibanonist pärit salat tabbouleh (peterselli,
tomati, mündi, õli ja sidrunimahlaga).
Nisuhelbed: saadakse lihvitud
nisuteradest, mida keedetakse suhkrusiirupis, kuhu on lisatud soola. Järgneb
kuivatamine, pressimine ja praadimine.
Manna: saadakse kõrvaltootena
nisust erinevate jahude jahvatamisel. Manna jahvatatakse tera keskosast
ehk tuumast. Kõrge toiteväärtusega mannat valmistatakse väga
küpsetest teradest. Kuna mannas on kõige vähem tselluloosi, leiab see tangaine
kasutust lastetoitlustuses. Sobib putrude, suppide, klimpide ja keedetud
vahtude (mannavaht) valmistamiseks. Mida sõredam (jämedam) on manna, seda
kergemini läheb mannavaht vahtu.
Kiirkuskuss: kõvanisust
jahvatatud manna segatakse jahuga, piserdatakse külma soolase veega,
seejärel pressitakse või rullitakse segu väikesteks peeneteks terakesteks.
Kuskussi ei keedeta, vaid lastakse tulises vees 5 min. paisuda. Kuskuss
pehmeneb kiiresti, sest seda on juba kuumutatud. Traditsiooniline kuskuss
aurutatakse. Tarvitatakse toiduks peamiselt Põhja-Aafrika riikides.
Nisukliid: kasulikud oma suure
kiudainete sisalduse tõttu,8 g kestainet 100 g kohta. Inimene vajab 30 g
kestainet päevas. Kliides on palju rauda, kaaliumi ja B-vitamiine. Kliid
soodustavad seedimist ja puhastavad soolestikku.
Rukis
Rukkitangud - saadakse rukkitera
koorimise ja lihvimise teel
Rukkihelbed - valmistatakse
lihvitud rukkiteradest, mis on kuumtöödeldud, jahutatud ja valtsitud õhukesteks
helvesteks
Kaer
Purustamata
kaeratangud saadakse sõkaldest eraldatud kaerateradest, mida on aurutatud ja
kuivatatud.
Muljutud kaeratangud on rihveldatud valtside
vahel laiaks muljutud kaeratuumad.
Kaeratangudes
on kõige rohkem rasvu (6,5-7,5%) ja valku (14-15%).
Kaerahelbeid ehk herkulot tehakse
kooritud kaeratangust. Tuumad aurutatakse ja seejärel pressitakse paksemateks
või õhemateks helvesteks. Saadud helbed kuivatatakse. Mida õhemad on helbed,
seda kiiremini need pehmeks keevad. 1 osa kaerahelveste kohta tuleb võtta 2-3
osa vedelikku. Keevad umbes 15-25 min.
Kiirkaerahelbeid valmistatakse röstitud
kaeratangust. Röstimine teeb kahjutuks ensüümid, mis hapendavad kaeras leiduvat
rasva. Pärast röstimist kaer aurutatakse ja seejärel pressitakse õhukesteks
helvesteks. Edasi kuivatatakse helbed õhuga. Selliselt töödeldud kaerahelbed
säilivad pikka aega ega muutu mõruks. Keetmisaeg 3-5 min.
Kaerakliid on jahu jahvatamise jääk.
Kaeraklii on kujult pikem ja kitsam kui nisuklii. Kaerakliidest keedetakse
putru nagu kaeratangust. Kaeraklii on kõige tervislikum ja kiudaineterikkam osa
kaerast.
Oder
Odrakruup saadakse, kui terast
eraldatakse ainult väliskest (sõkal). Kruubid lihvitakse. Kruubid keevad kaua,
kuid leotamine lühendab keetmisaega. Sobib putrude, mulgikapsa ja erinevate
suppide valmistamiseks (henesupp, hapukapsasupp, külasupp, rassolnik jne.)
Jämetangu saadakse kestast
täiesti eraldatud odraterade purustamise teel. Keeb pehmeks 45 minutiga, paisub
5-6 korda.
Peentangu saadakse samamoodi
nagu jämetangu, odratuumade veelgi peenemaks purustamisel.
Odrahelbed tehakse kooritud
odratangust, mis aurutatakse ja seejärel valtsitakse.
Hirss
Iidne
kultuurteravili, mida Aasias kasutatakse nagu riisi. Eestis kasutatakse hirssi
peamiselt lindude söötmiseks, gluteenivaba viljana hindavad seda kõrgelt aga ka
teraviljavalkude mittetalujad. Suure sõja järgsetel kehvadel aastatel oli
Eestiski hirsipuder või -puding päris tavaline roog, nüüdseks on aga hirsi
asemele tõusnud riis.
Hirss
on vaja eelnevalt korralikult kuuma veega pesta ja siis vähemalt üks kord kupatada ehk lasta keema
tõusta, seejärel vesi ära valada ja keeta uue veega.
Tatar
Tatrataime
vili polegi õigupoolest tera, vaid kolmekandiline pähklike. Eestisse toodi
tatar 18. sajandil Siberist, kus seda kasvatasid tatarlased. 1930. aastatel
kasvatati tatart oma tarbeks peaaegu igas Eesti talus. Terad kooriti veskites
ja neist keedeti piimaga mahedamaitselist valget putru. 1940. aastatest alates
on meil müügil mõrkja maitsega idatatar, mida jääb ka pärast koorimist katma
pruun kile. Valge tatratangu eelistajad võivad seda leida mahepõllundusega
tegelevatest taludest.
Elektriline
riisikeetja
Riisikeetja kasutamine muude toitude
tegemiseks
Järgnevad retseptid on Zojirushi mudel NS-VGC05 jaoks. Teistel
riisikeetjatel võivad režiimid ja võimsus erineda, nii et keetmisajad tuleb
katse-eksituse meetodil välja nuputada.
Kanafilee
Jahutatud, mitte sügavkülmutatud kanafilee panna
riisikeetjasse, soola ja pipart peale, kuumutada 20 min kiirkeedurežiimil.
Seafilee
Jahutatud, mitte sügavkülmutatud seafilee panna
riisikeetjasse, soola ja pipart peale, kuumutada 25-30 min kiirkeedurežiimil.
Lõhemedaljon
Jahutatud, mitte sügavkülmutatud lõhemedaljon panna
riisikeetjasse, kuumutada 17 min kiirkeedurežiimil. Kui on paks tükk, siis
lõigata keskelt pooleks.
Keedetud krevetid
Jahutatud, mitte sügavkülmutatud krevetid panna
riisikeetjasse, katta külma veega, kuumutada 20-22 min kiirkeedurežiimil.
Riisikeetja madala võimsuse tõttu peab mõnda aega ootama, kuni vesi keema
läheb. Samas krevette liiga kaua keetes muutuvad nad tuimaks ja nätskeks.
Krevetikeeduvesi hakkab vahutama ja võib üle keeda, nii et riisikeetjat peab
seda toitu tehes valvama.
Hiina pelmeenide praadimine-aurutamine
Külmutatud pelmeenid alt õliseks ja riisikeetjasse, 3
supilusikatäit vett lisaks. Kuumutada kiirkeedurežiimil 15-20 min.
Praemuna
Lisada munadele soola, pipart, 1 spl keefiri iga muna kohta,
kloppida lahti. Kallata külma või kuuma riisikeetjasse, õli pole vaja.
Küpsetada kiirkeedurežiimil kuni riisikeetja ooterežiimile minekuni, umbes 20
min. Kahest munast tuleb tollipaksune õhuline keeksilaadne praemuna. See ei
kleepu üldse poti külge, saab välja kallutada.
Keedumuna
Paar-kolm pabersalvrätti veega märjaks teha ja riisikeetja
põhja panna. Munad riisikeetjasse ja kuumutada kiirkeedurežiimil kuni
ooterežiimile minekuni, umbes 15 min. Pärast jahutada külma vee all, et koor
lahti tuleks. Salvrätte riisikeetja põhjas on vaja, et munakoor teflonit ei
kraabiks.
Keedukartulid
Kooritud või koorimata kartulid alla 5 cm läbimõõduga
tükkidena riisikeetjasse, lisada 4 teelusikat vett auru tekitamiseks ja keeta
kiirkeedurežiimil kuni ooterežiimile minekuni. Kui kartulid pole veel pehmed,
korrata protsessi. Külmikust võetud kartulid keevad kokku umbes tund aega.
Pärast keetmist lisada soola ja võid.
Maisitõlvikute aurutamine
Murda maisitõlvikud tükkideks, et riisikeetjasse mahuksid. 2
supilusikat vett riisikeetja põhja auru tekitamiseks, kuumutada
kiirkeedurežiimil 10-15 min kuni ooterežiimile minekuni.
Oad
Ube või garbanzosid leotada üleöö rohkes vees (paisuvad
oluliselt). Siis katta veega ja keeta valge riisi režiimil tund aega kuni
ooterežiimile minekuni. Võivad üle keeda, nii et riisikeetjat peab valvama. Kui
valvata ei saa, võib leotatud ubadele jätta ainult pool sentimeetrit vett
riisikeetja põhja ja siis kiirkeedurežiimil väljalülitumiseni aurutada. Oad on
siis pisut kuivad, aga ülekeemiseks pole neil piisavalt vett. Soola panna
pärast keetmist.
Herned
Poolitatud kuivatatud herneid leotada üleöö veega kaetult,
siis lisada pool teelusikat soola ja keeta 20 min kiirkeedurežiimil. Leotamata
herneid keeta 30-40 min. Võib üle keeda, riisikeetjat peab valvama.
Läätsed
Tops läätsi kahe topsi vee ja poole teelusika soolaga keeta
15 min kiirkeedurežiimil, siis lülitada riisikeetja välja ja lasta läätsedel
seal 15 min seista. Võib üle keeda, riisikeetjat peab valvama.
Keedetud quinoa (Lõuna-Ameerika teravili)
Panna riisikeetjasse kaks topsi vett, üks tops quinoad, pool
teelusikat soola ja keeta kiirkeedurežiimil 30 min. Vahutab pisut, nii et võib
üle keeda.
Makaronid
Kaks topsi sarvekesi veega kaetult riisikeetjasse, lisada 1
supilusikatäis õli. Keeta kiirkeedurežiimil 15-20 min.
Maisijahupuder (polenta)
Üks tops maisijahu kolme topsi piimaga riisikeetjasse,
lisada pool teelusikat soola, pool supilusikat õli või võid. Keeta pudrurežiimil
kuni ooterežiimile minekuni, umbes üks tund.
Odratangupuder
Üks tops otra loputada kolm korda, siis lisada kaks ja pool
topsi vett, pool teelusikat soola. Seejärel lasta üleöö liguneda (saab ka
ilma). Siis keeta pudrurežiimil kuni ooterežiimile minekuni, umbes tund aega.
Kaeratangupuder
Üks tops kaeratangu, kolm topsi vett, pool teelusikat soola
lasta üleöö liguneda. Siis keeta pudrurežiimil kuni ooterežiimile minekuni,
umbes tund aega.
Tatrapuder
Üks tops tatart, üks tops vett, pool teelusikat soola, keeta
lahtise kaanega kiirkeedurežiimil 20 min. Tatar riisikeetjas head tulemust ei
anna, servad kipuvad püreeks keema ja keskelt jäävad terad kõvaks.
Hirsipuder
Üks tops hirssi, tops ja kolmveerand vett, pool teelusikat
soola. Keeta kiirkeedurežiimil 20-25 min. Hirsipüree saamiseks lisada ühele
topsile hirsile neli topsi vett ja keeta pudrurežiimil kuni ooterežiimile
minekuni. Püree kleepub väga hästi poti külge.